SKÖTSELRÅD

Att lära sin hund från ung ålder att stå på ett bord vid hanteringen är ett stort plus för både ägaren, hundfrisören och även veterinären. Det är absolut viktigt om du har en hund som du vet skall stå på trimbordet förr eller senare vare sig det är en utställningshund eller ej. Har du inget trimbord hemma så kan du köpa ett halkskydd för badkar i lämplig storlek att lägga på ett vanligt, stabilt bord.

Öronen

Skall kollas med regelbundenhet, genom att titta och lukta. Är de smutsiga kan du torka försiktigt med en bomullstuss på fingret, luktar det illa, ta kontakt med veterinär för rådgivning. Vissa hundraser har päls växande i öronen vilket är JÄTTEVIKTIGT att få bort, det plockar jag som hundfrisör självfallet bort när jag trimmar och klipper.

Ögonen

Skall också kollas regelbundet, särskilt hos hundar med lång päls och mycket skinn runt ögonen som vi vet kan få en del problem. Om irritation, var eller en påtaglig tårproduktion uppstår så kontakta veterinär genast.

Klorna

Skall inte bli för långa då det kan leda till att hunden får fel ben- och fotställning vilket i sin tur kan leda till hältor och andra tråkigheter. Sliter inte hunden klorna vid promenader och bus är det bra att klippa en liten bit varje vecka, Ni får på köpet en hund som blir van vid hanteringen och kloklippningen blir inte lika jobbig. Tycker Ni trots allt att det är svårt så ring oss så hjälper vi er

Tassarna

På vissa hundar måste klippas för att hålla smuts och fukt borta vilket annars kan orsaka eksem, svamp och smärta. Se till att torka tassarna efter promenader på blött underlag, är det vinter kan det även vara bra att tvätta av dem från ev. salt som förstör trampdynorna. Om hunden redan har svamp, vilket syns tydligt då päls och hud mellan trampdynorna blir röd, så kan du behandla den rena och torra tassen med Pevaryl i pulverform som du kan köpa på apoteket. Samma gäller här, blir problemen stora och det inte hjälper med egenvård, ta kontakt med veterinär. OBS! Vissa hundraser skall ha sin långa päls runt tassarna vid utställning, kolla upp det innan Ni sätter saxen i pälsen eller lämnar hunden till någon annan om du snart skall ställa din hund!

Pälsen

Måste vårdas med olika intervaller beroende på kvalité och längd. Ibland tror man att man skall bli galen när det blir tovor på de ställen som man borstade för bara en stund sen. Detta kan bero på olika faktorer som t.ex. att hunden byter från valp- till vuxenpäls, pälsen är smutsig eller väldigt sliten. Det bästa tipset jag har när det gäller pälsvård är att borsta så ofta att jobbiga tovor inte hinner bildas. Här gäller samma sak som med kloklippningen, ju oftare Ni borstar hunden ju mindre kommer den att ”bråka”. Har NI inte tid för er långhåriga hund så går det ju alltid att se över frisyren och kanske göra den kortare. Tänk på att tovor kan göra hunden illa eftersom de gärna sätter sig på känsliga ställen. För Dig med en hund som inte tovar men fäller i perioder kan jag tipsa om att det går fortare att bli av med pälsen om man badar hunden och kammar den ordentligt efteråt. Hos mig blir hunden dessutom fönad efteråt vilket gör att en hel del även ”blåser” bort. Om Ni har en strävhårig hund så kräver även den en del pälsvård. Dessa hundar kan få tovor och när de kommer i perioden då pälsen släpper är det bra att kamma bort det som släpper lätt. Kom ihåg att INTE bada en strävhårspäls innan trimning. Om Ni vill bada hunden efteråt så vänta gärna ett par dagar tills huden återhämtat sig. Vissa hundar kan vara känsliga direkt efter man plockat bort pälsen och få problem med klåda och eksem efter schamponeringen.